Він землю й людей усім серцем любив

2014-12-11

280-річчю села Щербані присвячується

В історії села Щербані назавжди залишиться ім’я Миколи Миколайовича Рябошапки.

Із покоління в покоління будуть розповідати щербанівці своїм дітям, онукам. правнукам про прекрасну людину, людину-життєлюба – Миколу Миколайовича Рябошапку, про його вміння працювати з людьми, про досягнення господарства під його керівництвом, і, взагалі, як про добру, розумну людину.

Нещодавно у Щербанівській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М. Рябошапки пройшло чудове свято «Він землю й людей усім серцем любив». Учням 8 класу було доручено його проведення. Усі готувалась заздалегідь: опрацювали архівні документи, зустрілися із старожилами села, прочитали книгу В.Зими «Степовики» про село і його славного керівника, голову колгоспу Миколу Миколайовича Рябошапку, написали сценарій свята.

/Files/images/SAM_6009.JPGМикола Миколайович віддав свою любов землі, а віру – людям. Все, що було в його серці, віддав і пішов. Пішов і залишив після себе свою землю, всю свою працю. Світло та воду, хліб і газ. Подяку і пам'ять у серцях людей. Учасник Великої Вітчизняної війни, депутат Верховної ради України, Герой Соціалістичної праці – ось таким був надзвичайно різностороннім Микола Миколайович Рябошапка. Але найголовніше – він був людиною широко чуйною, відвертою, добродушною. Людиною з великої літери. Саме таким пригадували його гості свята, соратники, яким довелося працювати під керівництвом славного голови колгоспу - в минулому молодий інженер Треножкін В.К., водій Димчишин П.П., механізатори Довбаш В.Ф. та Матішак В.В., агроном Борисова Р.О. Гості пригадували з теплотою у серці трудові будні, хвилини відпочинку, розповідали про цілеспрямованість натури Миколи Миколайовича, його турботу про кожного селянина. Учні ж читали поетичні твори М.Синодової, Л.Чижової, А.Харлановича про Миколу Миколайовича. Звучав на святі і славнозвісний «Щербанівський вальс» у виконанні вчительського ансамблю «Берегиня». Сільський голова Чагін О.А. вручив запрошеним гостям грамоти з нагоди святкування 280-річчя заснування села і пам’ятні значки. Директор школи Треножкіна Г.О. розповіла про турботу Миколи Миколайовича про підростаюче покоління, а директор ДЮСШ Попов О.М. пригадав, скільки зусиль і старання прикладав голова колгоспу для розвитку фізичної культури і спорту у селі.

У 2014 році у Миколаєві у видавництві Ірини Гудим вийшла друком книга «Феномен Рябошапки». Авторами книги є Дмитро Заковоротний, Сергій Порфир’єв, Людмила Чижова. Це документальна повість, яка розповідає про виняткову людину і легендарну особистість – М.М.Рябошапку. У цій книзі згадуються імена багатьох наших земляків, які працювали у колгоспі імені С.М.Кірова впродовж багатьох років і віддали рідному колгоспу кращі свої роки. Це Петро Павлович Димчишин, Володимир Федорович Довбаш, Володимир Володимирович Матішак, Василь Павлович Димчук, Володимир Іванович Танасевський і багато – багато інших. На згадку про зустріч і на добру та довгу пам'ять учні подарували всім гостям книгу «Феномен Рябошапки». На святі відбувся телефонний зв'язок із співавтором книги, нашою землячкою, поетесою Людмилою Яківною Чижовою.

Життя М.М. Рябошапки стало яскравою пам’яттю для наших батьків, а для нас, нащадків, стало легендою, невмирущою легендою, адже всього себе він віддав людям, він жив і подарував праці натхнення, дружбі – вірність, людям – своє щире серце.

Мукомел Т.Г.. класний керівник 8 класу

Щербанівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М.Рябошапки

Кiлькiсть переглядiв: 524

Коментарi